Fruitdorp Lauwerzijl

Een kern waar pit in zit

Zwerfvuilactie Lauwerzijl

Jaarlijks wordt in het voorjaar een zwerfvuilactie gehouden, georganiseerd door de vereniging dorpsbelangen Lauwerzijl. Zaterdagmorgen om negen uur werd in het dorpshuis gestart met een kop koffie en oranjekoek en werden de routes ingedeeld. ‘Achter de dijk richting Electra’, ‘Vanaf rondweg naar ’t Hoekje’, ‘Rondweg en dorp’ en ‘Vanaf rondweg naar de Koninginnentrap’. Met vuilniszakken en prikstokken, beschikbaar gesteld door de gemeente Zuidhorn, gingen twaalf personen in groepjes op pad om de route van ongeveer acht kilometer aan beide zijden van de weg te ontdoen van rondslingerend afval. De grote hoeveelheid lege (bier)blikjes en lege sigarettendoosjes ontlokte één van de vrijwilligers de opmerking ‘waar men verslaafd aan is mogen wij oprapen’. In de loop van de ochtend mag er even gepauzeerd worden en wordt er getrakteerd op drinken met een versnapering. De lege pakjes gingen natuurlijk direct in de grote zakken. Ook werden de volle zakken meteen meegenomen naar het verzamelpunt.

 

Ook jaarlijks sluit een raadslid van de gemeente Zuidhorn aan. Wethouder Henk Bakker van GroenLinks met o.a. Milieu en duurzaamheidsbeleid in de portefeuille, is dit jaar de eer te beurt gevallen en heeft het dorp geassisteerd. Het informele contact tussen gemeente en dorp wordt zeer gewaardeerd. Op deze manier komen dorpsgenoten in contact met gemeentelijke bestuurders en proeven gemeentelijke bestuurders aan de sfeer en leefbaarheid van het dorp.

De afsluiting van een actieve en gezellige ochtend vond plaats in “De Vrijwilliger’ waar de net passerende postbode als ‘volleerd fotograaf’ de groepsfoto maakte van de nog aanwezigen.