Fruitdorp Lauwerzijl

Een kern waar pit in zit

Terugblik op Lauwerzijl 2017

'De feestschuur op 'Plaats 1'’ was de plek voor de Nieuwjaarswensen in de eerste nacht van 2017.

In deze maand januari werd er verder geoefend op een babypop, een kleuter- en een volwassenpop om het reanimeren doorherhaling goed onder de knie te krijgen en ging men op de fiets naar het kegelcentrum in Zoutkamp voor een potje kegelen.

In februari vond de snoei van de fruitbomen plaats, en werd er een PUB quiz gehouden. Eén van de inwoners van Lauwerzijl bleek in de prijzen te zijn gevallen met de kweek van een aardappel ‘met de meeste potentie, vooral in het schillerijsegment’ en was een kinderbingo georganiseerd.

In maart de klusdag bij ’t Sieljerder Kampke tijdens NL Doet en de uitvoeringen van “Niets is wat het lijkt’ door De Lauwerzijlster toneelvereniging.

In april werd het zwerfvuil verzameld, was er op tweede Paasdag ‘neutje schaitn’ en tijdens Koningsdag werd er getoost met oranjebitter op de vijftigste verjaardag van onze Koning en was er koffie met oranje koek.

In mei konden de kinderen zich de eerste van drie keer uitleven op het voetbalveld, gingen de vrouwen van de Vrouwenvereniging op hun jaarlijkse reisje en ging de SOC weer on tour. ‘What would Jesus do’ was het thema van de slotdienst van het kerkelijk jaar waarbij de jeugd met dit thema alle beschikbare stoelen in het dorpshuis wist te vullen en mensen er actief bij betrok.  

In juli overleed onze fantastische Burgemeester.
Er werd een laatste hand gelegd aan het opknappen van het lummelhokje, vond de eerste van drie viswedstrijden plaats, werd het ‘Dijkstratournooi’ gehouden in de nieuwe, gesponsorde shirts, en was er een autosterrit uitgezet.  Verder werd er weer groots uitgepakt tijdens de spelweek met als thema ‘Het oude boerenleven’ en een openluchtdienst als afsluiting

In september werd het volleybaltoernooi vanwege het slechte weer afgelast, maar de viswedstrijd ging wel door. Nieuw dit jaar was de ‘Burendag’, ondersteund door het Oranjefonds. Deze stond in het teken van opknappen van het haventje, de fruitoogst en een dorpsbarbecue.

Activiteiten in oktober waren o.a. een PUB quiz, een kinderuitje naar Ballorig, en de Gruninger Bingo (waar het Grunings gauw vervangen werd door het Nederlands omdat niet iedereen deze ‘taal’ bij machte was).

In november werden Sinterklaas en zijn Pieten verwelkomt in Dokkum tijdens de nationale intocht, konden de schaatsen uit het vet voor een bezoek aan de ijsbaan in ‘Kardinge’ en konden de schoentjes gezet worden in het dorpshuis.

In december werd Sinterklaas binnengehaald in het haventje van Lauwerzijl waarna het Sinterklaasfeest in ‘De Vrijwilliger’ uitgebreid werd gevierd, natuurlijk met cadeautjes. Bijna aan het einde van het jaar werd ‘het Top 2000 café’ in Hilversum gedeeld met het gezellige ‘dorpscafé’ en was er een Top 2000 POP quiz.

In vogelvlucht het jaar overziend, mag zeker niet vergeten worden de dagelijkse werkzaamheden in de dierenweide en de ‘oudpapier’ acties, het basisschoolvervoer, het runnen van dorpshuis ‘De vrijwilliger’, de overige activiteiten die door en vanuit de vereniging dorpsbelangen onderhouden worden, en alle overige, niet bij naam genoemde activiteiten en initiatieven die er het jaar rond plaatsvinden.
Met dank aan de inzet van alle vrijwilligers die het dorp levendig houden.

Op 31 december wordt op het sportveld het oudejaar afgesloten met oliebollen, broodjes hamburger, koffie en andere consumpties en natuurlijk met carbidschieten. (zie foto’s)

Op oudejaarsavond zal er aan het begin van de avond voor de kinderen, van 18:30 uur tot 21:30 uur, een afsluiting van het jaar plaatsvinden en daarna vanaf 23:00 uur wordt het feest voortgezet in 'de feestschuur op 'Plaats 1'.’

Voor allen een voorspoedig, gelukkig, vredig, en bovenal, gezond 2018!