Fruitdorp Lauwerzijl

Een kern waar pit in zit

Boomsnoeidag 2019

De fruitbomen in´Fruitdorp Lauwerzijl´ zijn zaterdag 2 maart weer door vrijwilligers vakkundig onder handen genomen onder begeleiding van een ervaren fruitboom-snoeier, de heer van der Berg. Na de gezamenlijke koffie in dorpshuis ´De Vrijwilliger´ werd op advies van van der Berg gestart aan de Zoutkamper kant van het dorp, omdat vorig jaar aan de andere kant werd begonnen. Ervaring leert, zegt hij, dat je, gedurende de dag, steeds meer takken en takjes weg snoeit, en door om en om te beginnen blijft de snoei in balans.

Drie ploegen snoeiers gingen aan de slag en daar naast mensen die meteen alle snoeihout weer oprapen. Zo zijn alle fruitbomen langs de weg en eventueel in de voortuinen ontdaan van  o.a. zogenaamde waterloten. Hangende takken leveren vrucht op en daarnaast moet er licht in de boom komen. Te hoge takken of juist doorgang belemmerende takken worden ook verwijderd. Alles met het doel, in de herfst een gezonde boom met veel vruchtdragende takken.
Tussen de middag was er een goed verzorgde lunch: snert, roggebrood met spek en belegde broodjes. Voor de liefhebber vooraf nog een borreltje.

Tegen drieën was de klus geklaard. Een grote bult takken, alle materiaal weer opgeruimd en samen nog een kop thee als afsluiting. Alle handen die hebben mee geholpen en speciaal voor de heer van der Berg: Bedankt!