Fruitdorp Lauwerzijl

Een kern waar pit in zit

Vrouwenvereniging Lauwerzijl naar Struisvogelhouderij

Donderdagmiddag 19 mei werd er door 12 dames van de Christelijke vrouwenvereniging te Lauwerzijl een bezoekje gebracht aan de Struisvogelhouderij van de  familie  W de Kreij. Sinds 2003 zit het familiebedrijf aan de Noorderweg 35a te Boerakker, maar in 1993 is de familie gestart met het houden van struisvogels; 1 koppeltje van 1 haan en 2 hennen, als een extensief commercieel bedrijf. Ondertussen is het met 50 struisvogels in koppels van 1 haan en 3 hennen uitgegroeid tot de grootste struisvogelhouderij in Nederland, waar ook rondleidingen gegeven worden.
Jannie de Krey vertelt enthousiast over haar bedrijf. Haar man Wim, heeft een baan buitenshuis. Zij vertelt over de struisvogels, over de emoes en de nandoes en over de alpaca’s die zij houden, maar het houden van de struisvogels is de hoofdtak van het bedrijf en dan vooral de verkoop van de kuikens.
Een struisvogel weegt ongeveer 125 kilo en kan wel 80 jaar oud worden, maar legt daarvan ongeveer 25 jaren eieren en vanaf haar derde jaar. Zij legt 1 ei per twee dagen en ruim 70 per jaar. De eieren gaan naar een broederij waar ook de kuikens uit het ei komen.
De eerste 3 maanden van een kuiken zijn cruciaal. Ze groeien ongeveer 1 cm per dag en na 1 jaar hebben ze de volwassen grootte van ongeveer 2 meter. Dan pas is ook het onderscheid te maken tussen de hanen, zwart met wit, en de hennen, meer bruin/grijs. De meeste hanen hebben geen toekomst.
Naast de verkoop van de kuikens, wordt ook het vlees van de struisvogel, de veren, en de huid verkocht. Ook de eieren die niet bevrucht zijn, en de lege uitgebroede eierdoppen hebben een bestemming. In het winkeltje was veel te zien en natuurlijk ook te koop.
Door de beperkende maatregelen i.v.m. de vogelgriep die in Nederland is, mogen de struisvogels helaas maar beperkt buiten lopen, en konden wij niet alles bezichtigen.
Des al niet te min was het een erg interessante en leerzame middag over een ons niet bekende tak van sport.

https://www.struisvogelskijken.nl/