Fruitdorp Lauwerzijl

Een kern waar pit in zit

Dorpshuis ‘De Vrijwilliger’ 40 jaar jong.

et dorpshuis in Lauwerzijl bestaat dit jaar 40 jaar. Hier is zaterdag 15 april uitgebreid bij stilgestaan. ‘De Vrijwilliger’ is nog steeds het levend hart van het dorp, zoals de voorzitter van de Stichting exploitatie dorpshuis Lauwerzijl aan haalde.

40 jaar geleden heeft de vereniging Dorpsbelangen het ‘Gebouwtje’, toen zo groot als de grote zaal plus de gang nu, overgenomen van de gereformeerde kerk in Munnekezijl. Om geen financiële risico’s te lopen met het beheren van het dorpshuis, heeft men destijds besloten om een stichting op te richten, die het dorpshuis ging huren van Dorpsbelangen en de exploitatie voor zijn rekening nam. In 1983 is het gebouwtje een echt dorpshuis en in 2010 heeft er een grote verbouwing plaatsgevonden. De voorzitter benoemde dat er onderzocht gaat worden wat voor mogelijkheden er zijn om de aankleding en het interieur van het dorpshuis na 13 jaar weer een opfrisbeurt te geven, zodat we over 5 jaar nog steeds kunnen zeggen: “Wat hebben we toch een mooi dorpshuis

Het is uniek te noemen dat het nog steeds zo functioneert en dat er totaal maar liefst zo’n 25 vrijwilligers jaarlijks betrokken zijn bij het runnen van het geheel. Als dankjewel aan alle vrijwilligers die zich gedurende de vele jaren tot nu toe hebben ingezet, werd er een feestje gegeven voor dorpsgenoten en de donateurs van de vereniging dorpsbelangen.

En feestelijk was het. De kinderen startten om 14:00 uur met het maken van cup cakes en kregen een leuk presentje.
In de sfeervol ingericht zaal was een kort woordje van de voorzitter om 15:00 uur het startsein voor de officiële opening van het programma, een gezellig samenzijn. Iedereen werd getrakteerd op koffie, thee en gebak.
Er werden foto’s getoond over 40 jaar dorpshuis. Wat een veelheid aan activiteiten hebben er in de loop der jaren in het dorpshuis plaats gevonden, en wat is er veel veranderd in die tijd.
Tegen 17:30 uur stond er voor iedereen een overheerlijke Irish Stew (Ierse stoofpot) klaar met brood en salades, en soep vooraf. De bediening, het voltallige stichtingsbestuur, had zich prachtig uitgedost. De heren in schotse kilt en de dames in prachtige jurken.
Na een korte onderbreking, waarbij de tafels en de stoelen plaatst maakten voor statafels en een dansvloer, kon het avondprogramma om 20:00 uur van start gaan met een optreden van niemand minder dan ‘Rapalje’. Een Nederlandse band die Ierse, Schotse en Nederlandse folkmuziek speelt, en onder anderen bekend is van ‘ZomerFolk’ festival in de Stad Groningen. De vier ‘schotse’ heren, traditioneel in schotse kilt gekleed, hadden door hun enthousiasme geen enkele moeite om de zaal in beweging te krijgen. Misschien dat het Guinnessbier en de Whisky hier ook een bijdrage aan leverde, maar wat hebben ze/we er weer een fantastisch feest van gemaakt.
Tot over vijf jaar!